Biprodukter
I produksjon av meieriprodukter oppstår det flere biprodukter før, under og etter produksjon
Biprodukter er overskuddsprodukter fra ulike produksjonsprosesser. Selv om biprodukter ikke er kjerneproduktet, men en konsekvens av den, kan produktene brukes videre til andre og nye produkter. Leverant tilbyr foredling og salg av biproduktene fra TINEs produksjon for å fremme en mer ansvarlig og effektiv ressursbruk, noe som er helt avgjørende for å oppnå bærekraftig produksjon.
De vanligste biprodukter fra meieri:
- Myse
- Geit myse
- Sur myse
- Kjernemelk (søt og syrnet)
- Grensemelk
- Laktosepermeat
- Sekunda pulver
- Neddømte produkter
- Produkter med utgått dato
- Fettslam fra renseanlegg
Hva kan biproduktene fra meieriprodukter brukes til?
Biproduktene kan brukes som en «ingrediens» til å produsere andre produkter. De kan for eksempel bli omgjort til pulver, og bli et næringsrikt fôrtilskudd til dyr. TINEs biprodukter inneholder flere av melkens naturlige næringsstoffer, og er dermed gode kilder til blant annet karbohydrat og protein.
Leverant er en del av TINE sine bærekraftsmål.
Bærekraft i biprodukter
Hva vi kan levere i dag:
TINE har forpliktet seg til å få ned mengden matavfall og CO2-utslipp ved å sikre at viktige ressurser blir utnyttet mer optimalt og at klimagassutslipp minimeres. Biprodukter er også verdifulle ressurser. Ressurser med stort potensial, og vi åpner nå for at både små og store produsenter kan velge det biproduktet de trenger for å forbedre egen produksjonsprosess.
Hva vi jobber for å kunne levere i morgen:
TINE har som mål at vi innen 2030 kun skal bruke fornybar energi og drivstoff i produksjon og transport. Les mer om TINE sine bærekraftsinitiativ her.